Мария Гигова

Област: Спорт   
Рождена дата: 21 Април 1947    Зодия: Oвен   

 

Мария Гигова e българска гимнастичка. Родена е на 21 април 1947 г. в София.

Тя е първата голяма звезда на българската художествена гимнастика. До голяма степен тя изигра в световната художествена гимнастика ролята, която имаше в спортната гимнастика Олга Корбут. Нейните съчетания се характеризираха с голяма трудност и висока скорост, нещо обичайно за съвременната художествена гимнастика, даваха движеща сила за непрекъснато увеличаване на трудността - гъвкавост, ефектни високи изхвърляния на уреда, невиждани улавяния на уреда по време на игра на земята.

Гигова е трикратна световна шампионка по художествена гимнастика. През 1965 г. на Световно Първенство в Прага завършва на шесто място в многобоя. През 1967 г. на Световно Първенство в Копенхаген завършва на първо място с обръч. През 1969 г. на Световно Първенство във Варна печели златен медал в многобоя, златен медал без уред, златен медал с обръч, златен медал с въженце и сребърен медал с топка. През 1971 г. на Световно Първенство в Хавана печели златен медал в многобоя, златен медал с бухалка и бронзов медал с лента. През 1973 г. на Световно Първенство в Ротердам печели златен медал в многобоя, златен медал с обръч, бронзов медал с бухалки и бронзов медал с лента.

След оттеглянето си от спорта през 1974 г. Мария Гигова на два пъти е председател на Българската Федерация по Художествена Гимнастика. Първият път е в периода от 1982 до 1989 г., след това Гигова поема властта през 1999 г. и до днес е на поста.

Освен многото и награди в гимнастиката Гигова е носителка на първия почетен ИКАР от фондация Бълграски спорт. Получава отличието през 2000 г.

През 2006 г. Мария Гигова е обявена за една от десетте най-добри гимнастички на всички времена от Международната федерация по гимнастика (ФИГ) по повод на юбилейната 125-та годишнина от нейното основаване.