Нешка Робева

Област: Спорт   
Рождена дата: 26 Май 1946    Зодия: Близнаци   

Нешка Робева е българска състезателка, а по-късно треньорка по художествена гимнастика и хореограф. Родена е родена на 26 май 1946 г. в Русе.

През 1966 г. завършва държавното хореографско училище със специалност „Български фолклор”. 

От 1966 до 1973 г. е национален състезател по художествена гимнастика – вицесветовен шампион, носител на 4 сребърни и 4 бронзови медала. През 1974 г. завършва Националната спортна академия. От 1974 до 1999 г. е треньор на българския национален отбор по художествена гимнастика, същевременно от 1976 г. е треньор и в спортен клуб „Левски-Спартак” . Тези 25 години, в които Нешка Робева води Националния отбор, ще се запомнят като „Златния век” на българската школа, а нейните европейски и световни шампионки – като „Златните момичета на България”. Медалите, спечелени до този период от жени и девойки, са 294 - 143 златни, 88 сребърни и 63 бронзови.

Под нейно ръководство българските момичета има седем абсолютни световни и седем европейски титли в индивидуалната надпревара и шест в ансамбловата, три световни купи, два сребърни олимпийски медала.

През 1987 г. нейната възпитаничка Бианка Панова печели всички златни медали и всичките ѝ оценки са кръгло 10, което е уникален случай в цялата история на гимнастиката.

През 1988 г. Нешка Робева е хореограф-постановчик на танците в игралния филм „Акатамус” на режисьора Георги Дюлгеров. През 2004 г. участва като сценарист и хореограф във филма на БНТ „Нито дъх”.

За изключителните постижения в професията си е удостоена с почти всички държавни отличия. Робева е народен представител, с два последователни мандата в Парламента на Република България.

От юни 2000 г. се връща към първата си професия като се посвещава изцяло на популяризирането на българския и балканския фолклор, търсейки нови форми за тяхното сценично представяне.

През 2004 г. в Москва Робева е избрана за член на „Международната асоциация на кинематографистите на славянските и православни народи”.

Нешка Робева е режисьор, сценарист, хореограф и продуцент на музикално танцовите спектакли: „Два свята”, „Орисия”, „Готови ли сте”, „Триптих”, „Арамии” и „Бежанци”.