Петър Стойчев

Област: Спорт   
Рождена дата: 24 Октомври 1976    Зодия: Скорпион   

Петър Стойчев е български плувец. Роден е на 24 октомври 1976 г. в Момчилград.

С плуване се занимава още от  детската градина. Първи треньори в Смолян са му Евелина Георгиева и Огнян Георгиев. Още на 16 години Стойчев започва да участва на европейски първенства.

През 1992 г. е 4-и на 400 м свободен стил и 5-и на 1500 м. Следващата година записва второ и трето място, като поставя републикански рекорди за мъже. По същото време 1993 г., е първото му участие на маратона в Охрид - финишира втори на 19 сек. от победителя. По онова време покрива норматива за мъже в Истанбул, но него изпращат на европейското за мъже. Стойчев печели маратона в Галата, за което го премират с 1000 лв. и става втори на Балканиадата за юноши. Решава да насочи вниманието си към дългите дистинации и постепенно става част от кервана, наречен Световна купа по плувен маратон.

Състезава се за спортен клуб Левски в дисциплините 400 м и 1500 м свободен стил . Негов треньор от 1998 г. е Красимир Туманов . Освен това е старши лейтенант към Центъра за бойна подготовка и спорт на Министерството на вътрешните работи (ЦБПС на МВР).

На Стойчев принадлежи световния рекорд за преплуване на Ла Манш , поставен на 24 август 2007 г. Стойчев тръгна в 12,00 часа българско време от "Шекспир Бийч" в Дувър в посока към френския бряг Кап Брюне . Той е първият, преплувал пролива за време под 7 часа. Стойчев преплува разстоянието за 6:57.50 часа. Той подобри досегашния рекорд - 7:03.50 часа, поставен през 2005 г. от Кристоф Вандрач (Германия).

Петър Стойчев има три бронзови медала от световни първенства по плуване - един от Барселона 2003 и два от Монреал 2005 г.

На 29 август 2007 г., като служител на МВР Стойчев получава като награда от министър Румен Петков боен пистолет с пълно снаряжение.

Петър Стойчев обича да ходи на кино, да гледа видео, но режимът за него е като закон. Брат му Юлиан Стойчев е най-добрата сабя на България. Въпреки успехите си продължава да тренира с невероятен хъс и желание под ръководството на треньора си Красимир Туманов в "Левски". Освен многобройните си участия в маратонското плуване Петър Стойчев има зад гърба си и две Олимпиади - през 2000 г. в Сидни и 2004 г. в Атина и Олимпийските игри в Пекин през 2008г, на която  успя да се  класира на 6- то  място в дисциплината 10 км  плуване  в открити води и в Лондон 2012.

В Пекин имаше и честта да носи българския флаг на нашата делегация.

На Петър Стойчев принадлежи световния рекорд за преплуване на пролива Ла Манш , поставен на 24 август 2007 г. неподобрен до днес.

Той е първият човек  преплувал пролива за време под 7 часа - 6:57:50 ч .

Старото най-добро постижение 7:03:50 часа принадлежеше на Кристоф Вандрач (Германия), поставено през 2005 г.

В момента се състезава се за спортен клуб „Левски” и плувната си подготовка провежда на комплекс „Спартак” в  град София.

Член е на комисията на атлетите към FINA.

През 2009г. е приет е в „Зала на световната плувна слава“ в град Fort Lauderdale САЩ.

Ежедневният  спазван стриктен спортен режим е негов начин  на  живот през цялата му спортна кариера. Женен е и има една дъщеря и един син. Времето  извън тренировките отдава на семейството и приятелите си. Подпомага споделяни от него значими за обществото каузи.

Министър на физическото възпитание и спорта в служебния кабинет на Марин Райков.