Николай Цонев

Област: Политика   
Рождена дата: 09 Юни 1956    Зодия: Близнаци   

Николай Георгиев Цонев е роден на 9 юни 1956 г. в гр. Перник.

Завършил е Висшето народно военноартилерийско училище в Шумен със специалност „Радиоелектроника” и Военната академия „Василевски” в Киев, УНСС със специалност „Счетоводство и контрол” и СУ „Св. Климент Охридски” със специалност „Философия”. Доктор е по маркетинг. Специализирал е в Института по общественост и политика – Холандия, Федералната академия за публична администрация – Берлин, Немския университет за административни науки – Шпаер, Висшата административна школа в Рим.

От 1978 до 1992 г. е бил офицер в Българската армия. След като е освободен от кадрова служба, 7 години работи в частния сектор. През 1999 г. е назначен за директор на дирекция „Управление на доставките” в МО, след това става съветник на министъра на отбраната Николай Свинаров. От 2002 г. до момента на избирането му за министър е изпълнителен директор на ИА „Социални дейности на Министерството на отбраната”.

Два пъти е награждаван с поименно лично оръжие от министъра на отбраната.

През 2007 г. е избран за президент на CLIMS (Комитет за връзка между социалните структури на военните министерства на НАТО).

На 24 април 2008 г. е избран за министър на отбраната в правителството на Сергей Станишев.

Николай Цонев е мажоритарен кандидат на НДСВ в 21 МИР - Сливен за парламентарните избори през 2009 година.

В началото на март 2010 година прокуратурата внася в съда обвинителен акт срещу Николай Цонев. Той е обвинен, че в периода 12 февруари-1 юни 2009 г. е нарушил служебните си задължения. В противоречие с указания на министъра на финансите, той е одобрил докладна записка на началника на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков, по силата на която във финансовия план на БА е включена "Комплектомобилна производствена линия за метални конструкции UBM", въпреки липсата на осигурените финансови средства за доставка и икономическа целесъобразност. В резултат на това действие са настъпили значителни вредни последици за бюджета на МО отбраната в размер на 8 025 825. 45 лева имуществени вреди.

На 31 март 2010 година Николай Цонев е арестуван.

Владее английски и руски език.