Пламен Орешарски

Област: Политика   
Рождена дата: 21 Февруари 1960    Зодия: Риби   

Доц. д-р Пламен Василев Орешарски е роден на 21 февруари 1960 г. в Дупница.

През 1985 г. завършва Университет за национално и световно стопанство, с магистърска степен по "Финанси и кредит".

През 1992 г. завършва аспирантура в УНСС и защитава докторска степен по „Инвестиции и инвестиционен анализ”.

Специализира „Банково управление” в САЩ и „Емитиране на държавни ценни книжа” във Великобритания.

В годините 1992-1997 г. е заместник-декан на катедра „Финанси” към Университета за национално и световно стопанство. През този период ръководи българския екип по преструктурирането и договарянето на външния дълг, екипа по изготвяне на законодателството и регламентирането на валутния борд, работната група по либерализиране на валутния режим в България, екипа за подготовка и въвеждане на правилата и законодателната рамка за пазара на ценни книжа в България. Консултира също така инвестиционни и капиталови проекти на търговски банки за управление на активите и пасивите. Участва и в изготвянето на методология и правила за емитиране и търговия с държавни ценни книжа в България.

От 1993 до 1997 г. работи в Министерството на финансите - директор на дирекция „Държавно съкровище и дълг”. През този период участва в изготвянето и провеждането на държавната политика по управление на дълга и по управление на приходната и разходната политика.

През 1995 - 1999 г. е член на Управителния съвет на Българската фондова борса в София. От 1997 до 2000 г. е член на Управителните съвети на Българската консолидационна компания и на „Булбанк” (до приватизацията й).

През 1996 - 1997 г. Орешарски е член на Управителния съвет на Държавна спестовна каса и председател на Управителния съвет на Търговска банка „София-банк”.

От 1997 до 2001 г. е заместник-министър на финансите на Република България в правителството на Иван Костов, като отговаря за управлението на държавния дълг, управлението на пазара на ценни книжа в България и подготовката на законодателството за въвеждане на валутния борд.

След парламентарните избори през 2001 г., които СДС губи, Орешарски е редовен преподавател в катедра "Финанси" на УНСС.

В периода 2003 - 2005 г. е заместник-ректор на УНСС и ръководител на Финансово-счетоводен факултет към университета. Преподава „Финансово управление”, „Инвестиции” и „Инвестиционен анализ”.

През мандата на управление на НДСВ и кабинета Сакскобургготски, когато СДС е в опозиция, на национална конференция е избран за заместник-председател на синята партия. Издигнат е за кандидат-кмет на СДС в местните избори 2003 г., но впоследствие кандидатурата му е оттеглена, а самият той се отказва от активна политическа дейност.

От 17 август 2005 г. Пламен Орешарски е министър на финансите на Република България в коалиционно правителство (БСП, НДСВ, ДПС), оглавено от Сергей Станишев.

През 2009 г. става депутат в 41-вото Народно събрание от Коалиция за България.

Има редица научни публикации в областта на инвестиционния анализ, финансите и повече от сто статии, рецензии и коментари.

През май 2013 година става депутат от Коалиция за България в 42-то НС след предсрочни избори. На 29 май 2013 е избран за министър-председател - при 217 народни представители в залата, "за" гласуват 120. Правителството е избрано с гласовете на Коалиция на България и ДПС.

Владее английски и руски език.

Пламен Орешарски е женен за Елка Георгиева Орешарска, имат един син.