Йорданка Фандъкова

Област: Политика   
Рождена дата: 12 Април 1962    Зодия: Oвен   

Йорданка Асенова Фандъкова е родена на 12 април 1962 г. в Самоков.

Възпитаничка е на 35-а руска езикова гимназия - София, завършила е СУ "Св. Климент Охридски" - специалност руска филология.

Трудовата си кариера започва като учителка в 73 СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик" в София, а от 1998 г. е директор на училището.

През 2005 г. е назначена на поста заместник- кмет на Столична община с ресор "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости".

Допълнителни квалификации: Бизнес - администрация II-ри клас квалификация; Задочен курс в Институт "А. С. Пушкин" в Москва (2 год.); Директор-обучител по Програма на МОН и Френски Културен институт (3 год.); Мениджмънт в образованието по Проект на МОН, Гьоте - институт и Културком такт - Австрия (2 год. продължава в момента).

Съпругът й Юри е педиатър, има една дъшеря.

На парламентарните избори за 41-о Народно събрание, произведени на 5 юли 2009 г., е избрана за депутат от партия ГЕРБ  в 24 МИР - София.

През същата година става министър на образованието, младежта и науката в правителството на Бойко Борисов.

На 15 ноември 2009 година Йорданка Фандъкова е избрана за кмет на София.

През септември 2011 година Фандъкова, подкрепена от ГЕРБ, се кандидатира за втори мандат. Печели кметското място още на първи тур - на 23 октомври 2011 г.