Меглена Плугчиева

Област: Политика   
Рождена дата: 12 Февруари 1956    Зодия: Водолей   

Меглена Иванова Плугчиева – Александрова е родена на 12 февруари 1956 г. в Балчик.

Завършила е Лесотехническия университет в София, специалности „Горско стопанство” и „Екология”. През 1989 г. защитава докторска дисертация по „Екология на горите”. Специализирала е в Института на гората към университета в Гьотинген и в университета „Алберт Лудвиг” във Фрайбург.

Като активист на социалистическата партия Меглена Плугчиева е избрана за член на Висшия съвет на БСП. Напуска ръководството на БСП през 2002 г., след като става зам.-министър на земеделието в кабинета на Симеон Сакскобургготски с ресорите европейската интеграция и горското стопанство и програмите ФАР и САПАРД.

Като заместник-министър Плугчиева е оглавявала преговорния екип по глава „Земеделие” в преговорите за присъединяване на България към Европейския съюз. През 1995-1997 г. и 1999-2001 г. е народен представител, член на парламентарните комисии по външна политика, по селско стопанство и гори и по опазване на околната среда. Била е член на делегацията на Съвета на Европа.

Кариерата си е започнала като инспектор в Регионалния инспекторат по опазване на околна среда във Варна. След това е била заместник-директор на Регионалното управление по горите – Варна, началник на отдела за връзки с чужбина в Националното управление по горите.

Носител е на Големия кръст за заслуги със звезда на ФРГ, на Федералния кръст за заслуги І степен на ФРГ, на Златния почетен знак на Министерството на външните работи за принос към присъединяването на България към Европейския съюз и на Почетния знак на Министерството на земеделието и продоволствието.

Плугчиева е посланик в Германия от 2004 г. до април 2008 г.

Меглена Плугчиева е вицепремиер в правителството на Сергей Станишев от 24 април 2008 г. до края на мандата му. Отговаря за управлението на европейските фондове.

Владее немски, английски и руски език.