Михаил Миков

Област: политика   
Рождена дата: 16 Юни 1960    Зодия: Близнаци   

Михаил Райков Миков е роден на 16 юни 1960 г. в Кула.

Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски”. Има специализации по правата на човека в Монпелие, Франция, по данъчно облагане – Вашингтон, САЩ, антикорупционни практики – Италия. Старши асистент е по наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски”. Михаил Миков трайно присъства в цялостната дейност на 38-то, 39-то и 40-то Народно събрание. До момента на избирането му за министър е председател на Парламентарната група на Коалиция за България.

Бил е член на парламентарните комисии по правни и по европейски въпроси. Бил е член на временните парламентарни комисии при последните две поправки на Конституцията. Внесените от него и в съавторство с други народни представители законопроекти са преди всичко в областта на наказателното право и наказателния процес и засягат значими проблеми, изискващи нормативна уредба – криминализацията на финансовите и компютърните престъпления, купуването на гласове по време на избори, реформа на съдебната власт, включително създаването на Висш съдебен съвет и Инспекторат.

Дейността на Михаил Миков като народен представител включва и активно участие с предложения по законите за Държавната агенция „Национална сигурност” и за МВР. Михаил Миков е бил член на делегацията Парламентарно измерение на Централноевропейската инициатива и е председател на Групата за приятелство с Република Сърбия.

От 24 април 2008 г. до края на мандата Михаил Миков е министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев. Наследява на поста Румен Петков, който подава оставка след серия скандали в МВР.

Владее френски, руски, сръбски. Женен, с две деца.