Гергана Паси

Област: Политика   
Рождена дата: 14 Юни 1973    Зодия: Близнаци   

Гергана Христова Паси е родена на 14 юни 1973 г. в Пловдив, по-известна в политическия живот е като Гергана Грънчарова.

Завършва английската езикова гимназия „Георги Кирков“ в родния си град през 1992 година. През 1997 година става магистър по “Право” в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Грънчарова има следдипломна квалификация "Международна защита на правата на човека", а по-късно и докторантура в катедра "Международни отношения", Юридически факултет при СУ "Св. Климент Охридски", специализация по право на ЕС и европейска интеграция в Asser College of Europe в Хага. През 2001 завършва “Програма за обучение на млади парламентаристи в Брюксел”, а през 2003 година –“Предизвикателства пред външната политика на САЩ”, като взима участие в International Visitors Program.

Пътя на своята кариера Гергана Паси започва с работа в Адвокатска кантора “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” като правен сътрудник. Продължава в “Артур Андерсен България”, Фидес Интерконсулт. Междувременно Грънчарова става Член на US – Bulgarian Action Comitee, вицепрезидент на Международен Паневропейски съюз, председател на движение “Паневропа” България, председател на групата за приятелство със САЩ, член на съвместния парламентарен комитет България – ЕС, член на Комисията по европейска интеграция, член на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност, член на ПГ на НДСВ.

Политическата си кариера започва през 2001 г., когато е избрана за депутат в 39-то Народно събрание от листата на Национално движение Симеон Втори (НДСВ). На 27 април 2004 г. е назначена за заместник-министър на външните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски. През 2005 г. е избрана за депутат в 40-то народно събрание, отново от листата на НДСВ, а на 2 септември 2005 повторно е назначена за заместник-министър на външните работи но в правителството на Сергей Станишев. На 16 март 2007 г. е избрана за министър по европейските въпроси на мястото на Меглена Кунева, която пое поста европейски комисар по защитата на потребителите.

Гергана Паси е мажоритарен кандидат и водач на листа на НДСВ за 22 МИР - Смолян за парламентарните избори през 2009 година.

Владее английски и руски език. Първият брак на Гергана Паси е с Петър Грънчаров, имат една дъщеря - Катерина Грънчарова. Втори брак сключва със Соломон Паси на 14 февруари 2009 г. в село Стойките. Има сестра близначка.