Веселин Марешки

Област: Кандидат-кметове   

Веселин Марешки е една от емблематичните фигури за съвременния живот на Варна. Той е известен сред жителите на Варна както с бизнеса, така и с активното си участие в политическия живот на града.

Марешки е роден през 1967 г., семеен с две деца.

Завършва математическата гимназия във Варна. Висшето си инженерно образование започва да учи в Москва. В руската столица изкарва 3 години, след което се връща в България и тук се дипломира във варненския Технически университет.

През 90-те години навлиза в търговията с лекарства и основава своя верига от аптеки в цялата страна "Марешки". Собсвеник е на медицински център "Младост" и на сградата на Централна поща във Варна. Занимавал се е и със строителство.

Общински съветник в морската ни столица и зам.-председател на Общинския съвет, избран от листата на РЗС. По-късно напуска партията.

През 2011 година Марешки е независим кандидат за кмет на Варна, подкрепен от ВМРО-НИЕ, ПД "Социалдемократи", БСДП и партия Българска социалдемокрация- Евролевица.

След първия тур на изборите на 23 октомври 2011 година отива на балотаж с досегашния кмет Кирил Йорданов.

На изборите на 30 октомври кандидатът на ГЕРБ Кирил Йорданов печели с 59.50% (69 880 гласа), срещу собственика на верига аптеки Веселин Марешки, който събира 40.50% (47 565 гласа).