Делян Пеевски

Област: Политика   
Рождена дата: 27 Юли 1980    Зодия: Лъв   

Делян Славчев Пеевски е роден на 27 юли 1980 година в София.

Заедно с майка му, Ирена Кръстева, ръководят печатни издания и телевизии.

През 2001 година, когато е на 21 години, Делян Пеевски става член на НДСВ, тогавашният министър на транспорта Пламен Петров го назначава за парламентарен секретар и му възлага да оглави борда на "Пристанище Варна" ЕАД - най-голямото пристанище в България - пост, от който по-късно е освободен поради липса на образователен ценз. През това време той е студент по право в Югозападен университет „Неофит Рилски“.

При правителството на Симеон Сакскобургготски майката на Пеевски, Ирена Кръстева, е шеф на Българския спортен тотализатор. От май 2005 година Пеевски е следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба, макар че според закона за тази длъжност се изисква двегодишен стаж. Пет месеца по-късно е назначен за заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. Там той наблюдава Държавния резерв. Става и член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие.

Пеевски бе уволнен като зам.-министър след грандиозен скандал, разтърсил висшите етажи на изпълнителната и съдебната власт. Мотивът  на Сергей Станишев  тогава бе, че той не притежава необходимите морални качества да бъде зам.-министър. Пеевски беше замесен в корупционния скандал между бившия директор на Националната следствена служба Ангел Александров и бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Срещу Пеевски беше образувано и досъдебно производство по повод на твърдението, че е оказвал натиск върху директора на "Булгартабак" Христо Лачев. Тогава изпълнителният директор на холдинга Христо Лачев каза, че Пеевски го е принуждавал да сключва договори с фирми, близки до ДПС. По закон постът на един магистрат се запазва в случай, че той влезе в състава на Министерски съвет. Затова и Пеевски поиска да бъде възстановен на работа в следствието. ВСС отказа с мотив, че щом някой няма морал да бъде зам.-министър, то той няма морал да бъде магистрат. ВАС обаче постанови, че той има право на това и през ноември 2007 година Пеевски беше възстановен като следовател.

През юли 2009 година става депутат от ДПС в 41-то Народно събрание. Той бе отхвърлен за член на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси. Кандидатурата му бе отхвърлена последователно в две гласувания.

През 2013 година отново става депутат от ДПС в 42-то Народно събрание.

На 14 юни е избран от Народното събрание за председател на ДАНС.