Марин Райков

Област: Политика   
Рождена дата: 17 Декември 1960    Зодия: Стрелец   

Марин Райков е роден на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, САЩ. През 1984 г. завършва Международни отношения в Икономическия университет в София. Професионалната му кариера в Министерството на външните работи започва през 1987 г. в отдел „Страни от Югоизточна Европа". За периода 1992-1995 изпълнява длъжността първи сектретар в българското посолство в Белград. След изтичането на мандата му работи по направление "Права на човека" и е зам.-постоянен представител на България в Съвета на Европа в Страсбург.

Влизането му в политиката става през 1998 г., когато става зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов. Негов основен ресор е балканската политика на България. През 2001 година става извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция, като през съвместява дкъжностите постоянен представител на България в ЮНЕСКО и представител в Постоянния съвет по Франкофонията. През 2009-2010 г. отново е зам.-министър на външните работи в кабинета на Бойко Борисов, а след това за втори път става посланик на България във Франция.

Марин Райков е преподавател по „Дипломатическа практика” в НБУ, член на Съюза на българските журналисти и на Българската асоциация по международно право. Владее френски, английски и руски. Женен, с две деца.

Служебен министър-председател и министър на външните работи от март 2013 до 29 май 2013, когато премиерския пост заема Пламен Орешарски.