Алексей Петров

Област: Съд, полиция, престъпност   
Рождена дата: 23 Април 1962    Зодия: Телец   

Алексей Петров е роден на 23 април 1962 г.

Петров напуска отряда на баретите в началото на 90-те, за да основе Съюза на бившите барети.

Алексей Петров е сред личностите, оставили в миналото съдружия с Бойко Борисов и Румен Николов - Пашата. До 1998 г. тримата участват във фирма “Будоинвест” ООД.

Петров става популярен на широката публика след неуспешен атентат да бъде отнет животът му. На басейна “Спартак” бе направен опит за покушение срещу Алексей Петров.  На 15 август 2002 година на излизане от офиса си в плувен комплекс “Спартак” Петров бе прострелян в гърдите и крака. По това време действащ главен секретар на МВР бе настоящият министър-председател Бойко Борисов, който не криеше отношението си към Петров. Според различни публикации от онова време, Петров е бил гласен за шеф на тогава силната и действаща служба за Борба с организираната престъпност (БОП). Стрелбата срещу него обаче е осуетила тези планове. Постепенно публиката научи, че този атентат е втори срещу Петров след подобен от 1999 г., който обаче впоследствие се смята за случайност и ненасочен към него.

Покрай случая от 2002 г., който МВР и до днес не е разкрило, станаха известни и други обстоятелства около Петров. До голямата промяна той е бил служител на репресивния апарат на държавата, наричан за благозвучие “органи на МВР”. Алексей Петров е член на елитното звено за борба с тероризма. До 2000 г. е съучредител и член на борда на застрахователна компания „Аполо и Болкан”, а също и на ЗК „Спартак” и „Средец М”, а по-късно и ЗД „Левски Спартак”. Той е в основата на организации с идеална цел, които обединяват бивши служители на българските служби и спортисти (Съюз на баретите, Българска национална федерация карате и Гражданска самозащита). Бил е треньор на българския национален отбор по карате като именно покрай този спорт се е запознал с Бойко Борисов. Петров е член на консултативния съвет на Съюза за стопанска инициатива и в това свое качество дори е бил член на надзорния съвет Националния осигурителен институт. Развива и академична кариера по проблемите на сигурността, бил е преподавател в УНСС.

Според различни фирмени справки, името на Алексей Петров фигурира в бордове на Лев интеркорпорация, Квон България, Спартак-холдинг, Булпетролиум. След атентата през 2002 година Алексей Петров за дълго изчезна от публичното пространство, едва до 2008 година, когато се развихри скандалът в МВР, довел до отстраняването на тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Любопитна подробност е, че гласеният за завръщане в системата на МВР бивш шеф на БОП Ваньо Танов, тогава извади името на Алексей Петров. Часове след като по време на парламентарната вътрешна комисия се появи името на Алексей Петров, Румен Петков го осветли като “агент под прикритие” на спецслужбите. Срещу Петков тръгна дело заради осветляването на тайния агент, но съдът го оправда, с мотива, че не е оповестил името му. След изказванията на Ваньо Танов не само Румен Петков реагира, но бе остра и реакцията на самия Алексей Петров, който се обърна директно към Бойко Борисов. „Бойко да си прибере хората! Виждам Ваньо Танов като едно малко дете, бих казал дете в неравностойно положение, което седи върху купа сено с кибрит в ръката. Наложително е, който е поел ангажимент към него, да си го прибере възможно най-бързо, защото покрай него и други започват да си играят с огъня, и става опасно. Ако ангажиментите на някои към Танов са отпаднали, други би трябвало го приберат. Това е в интерес на държавата”, каза Петров. След скандала с разработката “Галерия” пък бившият зам.-председател на ДАНС Иван Драшков се обърна към журналистите и помоли да попитат Петко Сертов “Има ли място Алексей Петров в службата”.

На 31 август 2009 година Алексей Петров напусна ДАНС. На въпрос с какво ще се запомни последният му работен ден Петров отговори: “Ще се запомни с последния ми ден на мълчаливо несъгласие с основни тези и решения на премиера и неговия кабинет, вече ще се чувствам освободен от взаимното неудобство с премиера да сме в отношения на работник и работодател".

През 2009 година бе обявено, че Алексей Петров е бил щатен служител в ДС, управление VI, направление "Т". Името му вече бе обявено като агент, когато бяха проверявани служителите на Националния осигурителен институт. Петров беше в Надзорния съвет.

На 10 февруари 2010 година Алексей Петров, който е бивш съветник на тогавашния директор на ДАНС Петко Сертов и известен като "бивша барета", е задържан по време на специализирана операция "Октопод".

Според МВР и прокуратурата групата, към която принадлежи Петров, се занимавала с изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на "Кремиковци" АД в ущърб на българската икономика, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.

През 2011 година инициативен комитет издига Алексей Петров за кандидат-президент. Кандидат за негов вицепрезидент е Николай Георгиев. Не успява да се пребори за президентския пост.