Слави Бинев

Област: Политика   
Рождена дата: 10 Декември 1965    Зодия: Стрелец   

Славчо Пенчев Бинев (по-известен като Слави Бинев) е роден на 10 декември 1965 в град София.

 Дядо му Георги Караджов е един от известните ни детски писатели, автор и на любовна лирика. Баща му Пенчо Бинев е уважаван учен, който има признати изобретения в областта на фармацефтичната химия, енергетиката и органичния синтез. Автор е и на няколко монографии. Неговата майка Петранка Бинева е била журналист и банкер. Той е български политик и бизнесмен, вицепрезидент на Българската федерация по олимпийско таекуон-до и европейски шампион от „Словения '92“.

Като евродепутат, избран през 2007 година от листата на ПП “Атака”, Славчо Бинев е член на парламентарната група „Идентичност, традиция и суверенитет“. Според Бинев, неговата функция като Евродепутат е да свързва Българския олимпийски комитет (БОК) и Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) с Европейския парламент.

От началото на 90-те години до 2006 г. Слави Бинев бе един от основните акционери в R - System Holding АД. Компанията включваше над 100 дружества и дълги години диктуваше модата в областта на услугите, развлекателния бизнес, строителството, инвестициите и охраната. R - System бе класиран от Българската Търговско-Промишлена палата на 34-то място по максимална величина на печалбата за 2003 г. Това показва управленските възможности на Бинев, оставяйки дълбока диря в българския бизнес, нареждайки доверената му компания между лидери като: НЕК ЕАД, БТК ЕАД, ЛУКОЙЛ АД, МТел АД, БУЛБАНК и много други. Слави Бинев винаги е проявявал жив интерес към обществените процеси, като никога не е оставал обикновен страничен наблюдател, а дори и в най-тежките години на бившия тоталитарен режим у нас се е опитвал да влияе според силите си върху сформирането и развитието на гражданското общество.

В началото на 2007 г. Бинев е обявен за архонт в римска църква от старозагорския митрополит Галактион, който, посрещнат от епископ Таванти, влезе в тържествено шествие и владишка корона още от портите на втората най-значима катедрала в Рим, където се съхранява и най-големият къс от Кръста Христов. Титлата архонт се дава за заслуги към Църквата и човечеството. Тя е наследствена - предава се от баща на първороден син и в католическия свят съответства на херцог (конт), а в славянския - на княз. Според митрополит Галактион, „Архонтството, според смисъла, който ние влагаме в това понятие, е доброволен акт на едно лице, обричащо себе си и целия си род в светско служене на Църквата.“ Той признава че е бил на частно посещение в Рим и не е пратен от Светия синод. Впоследствие Любен Дилов-син от партия Движение Гергьовден иска оставката на Желев, заради намесата му в работата на църквата и на отделните владици. Самият Бинев обвинява Дирекция по вероизповеданията, че предизвиква скандала заради „лични амбиции и лични притеснения“.

През 2009 година отново е избран за евродепутат от листата на ПП “Атака”, в която е на второ място.

Владее френски, английски, руски, италиански (говоримо).

Слави Бинев е женен за Мария. Той има пет деца – Мартина, Мирослава, Калоян, Елена и Виктория.