Лили Иванова

Област: Музика   
Рождена дата: 24 Април 1939    Зодия: Телец   

Лили Иванова е родена на 24 април 1939 година в град Кубрат. От 1956 учи в медицинския техникум във Варна, а по-късно работи като медицинска сестра. Нейното призвание, обаче, е по-високо - сцената ще заеме основно място в живота й. В началото на 60 - те Лили започва бавно да си пробива път към славата. През '61 година е одобрена на прослушване в "Концертна дирекция София". Истинският й дебют е през 1963 на Румънска сцена, заедно с български оркестър във вариететната програма на хотел "Амбасадор" в Букурещ. Румънската публика е пленена от изпълненията на все още неизвестната нашенка - бъдеща звезда, а телевизията излъчва четири директни предавания.

 

Лили е крехка и дребна на ръст, но притежава силен характер и постоянство. Нейният работохолизъм и, не на последно място, огромния диапазон на гласа й й помагат да се издигне на върха. Първият й албум е издаден по предложение на румънската фирма "Еlectrecord"през 1963. Албумът се нарича "Amore Twist" и е първата дългосвиреща плоча на български изпълнител. В началото Лили подражава на Рита Павоне и в този албум шест от общо осемте песни са на италиански.Следващите няколко албума съдържат основно преводни песни. "Море на младостта" (Балкантон '67) е първата българска дългосвиреща плоча (11 песни). Третият албум излиза в Москва ("ПОЕТ Лили Иванова", "Мелодия '68"). Албумът "Камино" е издаден от "Балкантон" през 1968. Едноименната песен Лили изпълнява и до днес, тъй като тя показва огромният диапазон на гласа й. Първата си награда "Златен Ключ" Лили печели през 1966 в Братислава. Следват още десет награди от цял свят. С песента "Наше лято" ("Вечност", Балкантон '73) Лили печели поредна награда "Златен орфей". През 1997 международната асоциация на жените я номинира като една от най-прочутите жени на 20-ти век. През 1998 получава най-високия орден на фондация "Св. Никола Чудотворец" за принос за доброто на света. През 1999 Лили Иванова е наградена с орден "Стара планина" за заслуги към българската поп музика. Орденът е връчен от българския президент Петър Стоянов.

 

Съществува и "Фондация за сираци Лили Иванова". Певицата живее в Германия (1981- 1987). Изявите й там продължават до 1991 година. В личен план връзките й са краткотрайни. Първият й съпруг е доктор от Кубрат, но двамата се развеждат в началото на кариерата на Лили като певица. Следва връзка със Здравко Радоев. Вторият й съпруг и автор на някои от песните й по това време е композитора Иван Пеев. Третият й съпруг е телевизионният журналист Янчо Таков, с който сключва брак на 4 февруари 1973 година. След тях идва една неофициална връзка- с Асен Гаргов, който пише музиката и създава аранжимента за много от текстовете на Лили. Асен Гаргов е изпълнител на песента "Посвещение" в албума "Лили '89". Връзката й с Чочо Владовски от група "Тангра" продължава до 1997 г. Изглежда, че това е съдбата й - вечно да пее за любов, но все да не намира любовта за цял живот от песните си.

"Ветрове" е 30-ят пореден албум. От тук нататък Лили работи с нов екип от професионалисти - Георги Красимиров- "Герасим" и Иван Лечев. Може да се каже, че Герасим е създател на албума. Небезизвестният виртуоз на китарата и цигулката Иван Лечев е създател на някои от аранжиментите. Георги Милчев-"Годжи" е автор на пет от текстовете в албума. Лили винаги е твърдяла, че външният й вид е особено важен, защото това е уважение, което дължи не само на себе си, но и на своята вярна публика. В работата й също личи присъщата взискателност и професионализъм. Заглавната песен веднага се превърна в хит. "Изгарям" е песен, която няма как да не остави дълбоко впечатление у слушателите. Несъмнен хит е и най-новото от Лили Иванова за момента- "Любовта е по-силна от всичко". Отново една песен за любовта. Нека обаче не разбираме тази дума само в смисъла на онова вечно чувство между мъжа и жената, което съществува от началото на света. То е велико само по себе си, но да не забравяме не по- малко важната обич - между майка и дете, между приятели, роднини, към Бога. Любовта е винаги различна и всеки път обогатява с нещо ново.

 

Приблизително така разсъждава Лили и продължава да пее за любовта - най-истинското чувство. Музикалните компании, с които работи са "Electrocord", "Балкантон", "Мелодия", "Мега музика","Пайнер" и настоящата "Shiny World". Безспорни хитове са песните й "Събота вечер", "Боянският майстор", "Камино", "Тежка сватба", "Обичам те", "Частен случай", "Ветрове", "Любовта е по- силна от всичко". Поредицата от любими песни е безкрайна. Примата доказа, че освен балади и стари шлагери, владее и соул и рок музиката.

 

Лили постоянно изненадва с променен имидж. Грижите, които полага за себе си са невероятни. Красотата й е запазена не без усилие. Освен Лили Иванова, може би единствено Тина Търнър на 60 може да си позволи да се появи с къси, прилепнали рокли, високи обувки и ниски деколтета. Това е постигнато с изключителна дисциплина и строга диета: задъл-жителни часове сън; задължителна гимнастика всяка сутрин - упражнения pазработени специално за нея; задължителна диета - без никаква захар, но винаги мед, задължителен преди концерт. Всичко това й помага да тича по сцената с часове без умора. Прическата, тоалетите, козметиката се подбират внимателно. Всяка дреха минава през ръцете на Анна Христова, която все променя по нещо. В менюто на Лили всеки ден присъстват варените яйца (лека, но пълноценна храна, от която не се пълнее); понякога риба без мазнина и без сол. Никакъв алкохол. Грима се сваля задължително преди лягане. Случвало се е да го почиства с газирана вода, когато са спрели "кранчето". Косата се мие много внимателно и никога с гореща вода.

 

Драгомир Драганов, водещия на предаването "Чай" не крие преклонението си към първата дама на българската поп музика. Двамата изнасят концерти заедно. Тя е и негова учителка по пеене. Дори се носят слухове, че й е предложил брак. На промоцията на "Ветрове" той й подари комплект гирички за сутрешните упражнения, а на концерта в НДК се появи с червена роза.

 

Лили прояви голяма смелост, за да направи два концерта в две поредни вечери в зала 1 на НДК, но за щастие риска завърши с успех и залата отново беше пълна. Неотдавна примата създаде парфюм със своето име. Аромата е разработен във Франция от фирма "Кре". Лили няколко пъти връща пробите в Париж за допълнителни промени. За да ухае на свежест и чистота, в "Golden Li" е добавен аромат на здравец. В интервю Лили споделя, че среща много омраза в живота си. Наистина, нападките по неин адрес, злобните статии са безброй. Няма как, те съпътстват живота на всяка истинска звезда, защото на върха духат силни "Ветрове". Но има и много фенове. Много хора се възхищават на нейната енергия, красота, талант...