Петър Берон

Област: Политика   
Рождена дата: 14 Март 1940    Зодия: Риби   

Петър Кирилов Берон е роден на 14 март 1940 г. в София.

Той е известен биолог, еколог, политик, публицист и общественик. 

Завършва Биолого-геолого-географски я факултет в СУ "Св. Климент Охридски". 

От 1963 до 1969 г. е биолог в Института по зоология към БАН. 

От 1969 до 1978 г. е научен сътрудник в същия институт, а през 1978 г. става старши научен сътрудник и завежда секция "Зоология" в Националния природонаучен музей при БАН. 

От 1975 г. е доктор на биологическите науки.

1990 г.  заместник-председател на Българския туристически съюз. 

От 1993 г. е директор на Националния природонаучен музей.

Берон започва политическата си дейност от независимото сдружение "Екогласност". Участва в работата на Кръглата маса. Секретар на СДС от основаването му (7 декември 1989 г.) до избирането му за председател на синята коалиция (3 август  - ноември 1990 г., когато подава оставка. На 11 декември на негово място е избран Филип Димитров).

В първите свободни избори (юни 1990) Берон става народен представител в 7-то велико Народно събрание с листата на СДС. Петър Берон беше избран за председател на НКС на СДС, след като Желев стана президент. Той, по подобие на Желев, оглави и Парламентарния съюз на демократичните сили (ПСДС), който се състоеше от парламентарните групи на партиите членки на СДС.

Петър Берон подписва новата конституция на България.

На президентските избори през 1992 г. се кандидатира за вицепрезидент на кандидата за президент Жорж Ганчев – лидер на Бизнесблока. Двамата нямат подкрепата на основните политически сили, но са колоритна и убедителна двойка. Класират се на трето място със забележителните 17% от гласовете.

През последните години Берон продължава научната си работа – осъществил е множество изследователски експедиции, открива за науката и описва неизвестни видове насекоми, организира фотоизложби и уникални колекции в Националния природонаучен музей. 

На 11 ноември 2001 г. участва като кандидат за президент в президентските избори, като събира 31560  гласа /1,11% от гласувалите/.

Председател на Българската федерация по спелеология от 1985 г.

През 2005 г. участва в парламентарните избори на 25 юни като кандидат от новосъздадената коалиция "Атака", оглавявана от Волен Сидеров, и става депутат в 40-то Народно събрание. Избран е за заместник-председател на парламента на ротационен принцип.

През 2006 г. участва в президентските избори като кандидат за президент (в двойка със Стела Банкова -  за вицепрезидент).

Автор е на научни и публицистични трудове.

Владее френски, английски и руски език.

Семеен,  има син Владимир.