Христо Бисеров

Област: Политика   
Рождена дата: 21 Ноември 1955    Зодия: Скорпион   

Христо Дамянов Бисеров е роден на 21 ноември 1955 г. в Хасково.

Завършва "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1980 г. 

Адвокат от 1980 до 1990 г. 

От 1990 до 1991 г.  той е член на Националния съвет на Зелената партия, а след излизането на ЗП през 1991 г. от коалицията СДС, е член на Консервативната екологична партия, сформирана от останалите в СДС членове на ЗП, чийто председател е от октомври 1993 г. 

От 1991 до 1994 г. Бисеров е депутат в 36-то Народно събрание, избран от квотата на СДС. Член на парламентарната Комисия по национална сигурност. 

В периода 1994-1997 г. той е депутат в 37-то Народно събрание отново от квотата на СДС. 

През 1997 г. става депутат в 38-то Народно събрание. Председател е на парламентарната Комисия за защита на националната сигурност. 

Главен секретар на СДС.  Избиран е четири пъти през периода декември 1994-2000 г. Сменен на този пост от Екатерина Михайлова, след като през октомври 2000 г. се обявява срещу стила на управление на СДС и иска оставката на Иван Костов. Това води и до отстраняването му от поста председател на парламентарната комисия по националната сигурност.

През месец януари 2001 г. Христо Бисеров създава "Екип за изследване на политиката" /ЕКИП/, в който се включват негови съмишленици, между които и синият депутат Илия Петров. НИС на СДС не може да се противопостави на новата формация, тъй като тя не противоречи на партийния устав – регистрирана е по закона за юридическите лица с нестопанска цел.

През 2005 г. Бисеров участва в преговорите за обединени действия на десните партии, инициирани от СДС, във връзка с предстоящите тогава парламентарни избори.

Включен е в листите на ДПС (с лидер Ахмед Доган) и е избран за депутат в 40-то Народно събрание от Хасково. Член е на Временната комисия по Правилника за организацията и дейността на НС, член на Комисията по въпросите на държавната администрация, зам.-председател на Комисията по правни въпроси, член на Временната комисия по искането на Никола Филчев, главен прокурор на Р България, за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Стефан Софиянски, народен представител от ПГ на БНС в 40-то НС, член на Временната комисия за подготовка на предложения за промени в Конституцията на Р. България, член на Временната комисия за установяване на отнетото и възстановено имущество на семействата на бившите царе Фердинанд І и Борис ІІІ и техните наследници.

В 40-то НС Христо Бисеров е и председател на Временна анкетна комисия за изясняване на обстоятелствата по престоя в Република България на Сретен Йоцич (Йосич), гражданин на бивша Югославия, арестуван на 21 юни 2002 г. с международна заповед за задържане и екстрадиран в Кралство Холандия, както и да проучи твърденията на горепосоченото лице за евентуална съпричастност и покровителство от страна на българските държавни органи за периода на пребиваването му у нас.

Христо Бисеров е депутат и в 41-вото НС в ПГ на ДПС. Член е на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Комисията по правни въпроси.

Женен, с дете. Ползва френски и руски език.