Роман Василев

Област: Съд, полиция, престъпност   
Рождена дата: 04 Май 1962    Зодия: Телец   

Роман Василев е заместник-градски прокурор на София. Роден е на 4 май 1962 г. в Пазарджик.

Завършил е икономика в Санктпетербургската академия и юридическо образование в България. Специализирал е във Финландия, Германия и САЩ.

До 1999 г. работи в системата на Националната служба за сигурност. Бил е следовател в Пловдив и в София.

От 2003 г. е прокурор в Софийската градска прокуратура. Ръководи специалния отдел за противодействие на организираната престъпност, корупцията, прането на пари и злоупотреби с еврофондовете.

Роман Василев е един от наблюдаващите прокурори по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови, известни като Големия и Малкия Маргини, както и по делото за рекет срещу Златомир Иванов-Златко Баретата и приближения му Антон Савов-Тони Дебелия.

През април 2010 скандал предизвиква видеозапис, предоставен от МВР на медиите, в който се чува как зам. градският прокурор Роман Василев казва: “Ти си абсолютен престъпник, на колене!“ по време на ареста на Николай Цонев, бивш министър на отбраната.

Заради думите си Василев е наказан само с порицание.

В последствие Николай Цонев е пуснат на свобода срещу парична гаранция и подава жалба срещу България в Страсбург заради унижението, което е изпитал по време на ареста. В жалбата се изтъква още, че часове след ареста на ексминистъра пред журналисти прокурорът Василев казва: "Днес е Велики четвъртък ... един хубав ден преди Разпети петък. Днес ще разпнем трима - съдия, бивш военен министър и бивш главен секретар на Министерството на финансите. Проявили са наглост да предлагат пари по досъдебно производство срещу един от тях". Това изявление е грубо нарушение на законната презумция за невинност, коментира адвокатът на Цонев.