Меглена Кунева

Област: Политика   
Рождена дата: 22 Юни 1957    Зодия: Рак   

Меглена Щилянова Кунева е родена на 22 юни 1957 г. в София.

Тя е дъщеря на известния буфосинхронист и киноактьор Щилиян Кунев (който като студент по право в СУ е бил изпратен в концлагера Белене заедно с баща си — юрист, завършил Сорбоната).

През 1981 г. Кунева завършва Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" .  Защитава докторска дисертация в областта на екологичното право. Специализира през 1995 г. и през 1999 - 2000 г. "Международни отношения и международно екологично право" в университета "Джорджтаун", Вашингтон, САЩ, а през 1996 г. - екологично право в "Оксфорд", Великобритания. Известно време работи като журналист в БНР. От 1991 до 2001 г. работи в Министерския съвет на длъжности от правен експерт до директор на международната дирекция. Участва в изготвянето на редица законопроекти в областта на околната среда, достъпа до информация, вещното право и др.

През юни 2001 г. е избрана за народен представител от листата на Национално движение Симеон Втори (НДСВ), но през август напуска парламента, тъй като е назначена за главен преговарящ на България по присъединяването към Европейския съюз и заместник-министър на външните работи.

На 29 май 2002 г. е избрана за първия български министър по европейските въпроси в правителството на Симеон Сакскобургготски. След изборите на 25 юни 2005 г. тя запазва своя пост на министър (без портфейл) по европейските въпроси и в правителството на Сергей Станишев.

През октомври 2006 г. Съветът на лидерите на политическите партии от тройната правителствена коалиция я предлага за първи еврокомисар от България, въпреки че вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин обявява, че има и по-достойни кандидатури. Кунева е официално номинирана за еврокомисар от Сергей Станишев на заседанието на Министерския съвет на 26 октомври 2006 г.

На 12 декември 2006 г. Европейският парламент одобрява кандидатурата й за еврокомисар по защита правата на потребителите с 583 гласа „за“, 21 „против“ и 28 „въздържали се“. Във връзка с избирането на Меглена Кунева за първи еврокомисар от България 40-то Народно събрание я освобождава от поста министър по европейските въпроси на 21 декември 2006 г.

Кунева започна мандата си в Европейската комисия (ЕК), който продължава до 31 октомври 2009 г., от 1 януари 2007 г. Ресорът, който й̀ е определен, е защита на потребителите.

На 22 януари 2007 г. Меглена Кунева полага тържествено клетва в качеството си на член на Европейската комисия , отговарящ за защитата на потребителите. Това става на церемония в Съда на Европейските общности, базиран в Люксембург.

Кунева е носител на Орден за граждански заслуги на Кралство Испания (2002) ; Орден „Принц Паси“ на Република Португалия (2003); Орден на Почетния легион на Република Франция (2004) ; Орден на Звездата на италианската солидарност на Република Италия (2005); Златно отличие на Атлантическия клуб (2005). През 2008 г. Кунева е първата българка, получила наградата на „European Agenda" за комисар на годината и на изданието "European Voice" за европеец на годината.

Член е на Борда на директорите на BNP Paribas.

На 7 юни 2009 година бе избрана за евродепутат, но се отказа.

През април 2010 година Меглена Кунева става политически съветник на Сим Калас, вицепрезидент на Европейската комисия и еврокомисар по транспорта.

Меглена Кунева е омъжена за финансиста Андрей Пръмов, от когото има един син – Александър.

През 2011 г. Инициативен комитет издигна кандидатурата й за президент в двойка с финансиста Любомир Христов. Не успява да се пребори за президентския пост.