Божидар Димитров

Област: Политика   
Рождена дата: 03 Декември 1945    Зодия: Стрелец   

Божидар Димитров Стоянов е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия. Семеен е, с едно дете.

През 70-те години на 20 в. е допуснат да проучва архивите на Ватикана, което може да се оцени като голям успех в епохата на т.нар. „Студена война“.

През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ). Обвиняван е, че допринася за уволнението на директора на управление „Музеи и галерии“ в културното министерство Алберт Бенбасат по време на управлението на Жан Виденов, като обвинил Бенбасат в участие в организиран незаконен износ на паметници на културата и произведения на изкуството. Като директор на Национален исторически музей, през 1997–1998 г., има задочен конфликт с президента на Република България Петър Стоянов по повод връщането в Зографския манастир на черновата на „История славянобългарска“, написана от отец Паисий Хилендарски. В резултат на което — през лятото на 1998 г. договорът му в НИМ е прекратен от министъра на културата Емма Москова.

В началото на 1998 г. се прави опит да бъде забъркан в секс-скандал заради негово интервю от 1995 г.

Препитава се като свободен журналист в Бургас и София през периода 1998 – 2001 г. „Възстановен“ е като директор на НИМ през октомври 2001 г., след конкурс.

Два пъти е бил в листите за народни представители на БСП — в окръзи Кърджали и в Шумен през 1997 и 2001 г., но на по-задно, неизбираемо място. Като член на Висшия партиен съвет на БСП в края на 2005 Божидар Димитров се обявява открито против решенията на ръководството на БСП. Той не подкрепя кандидатурата на Татяна Дончева за кмет на София и подкрепя независимия кандидат Бойко Борисов, с когото е в приятелски отношения. За това си действие е снет от поста водач на групата на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет. След това престава да изпълнява поста, на който е избран, като не се явява на сесии.

Автор е на около 20 монографии и над 200 студии и статии в областта на българското средновековие, османския период и новата история. Специализирал е палеография в Париж и във Ватикана.

От 2002 г. е водещ е на телевизионното предаване „Памет българска“ по Канал 1.

Божидар Димитров е мажоритарен кандидат и водач на листа на ГЕРБ във 2 МИР - Бургас за парламентарните избори през 2009 година. Избран е за депутат, а от 27 юли 2009 година е министър без портфейл в правителството на ГЕРБ.

На 19 декември 2010 година Димитров подаде оставка като министър в правителството на ГЕРБ. На 4 февруари 2011 година парламентът приема оставката на Димитров.