Богомил Бонев

Област: Политика   
Рождена дата: 18 Септември 1957    Зодия: Дева   

Богомил Ангелов Бонев е роден на 18 септември 1957 г. в Радомир.

През 1981 г. завършва Висшия институт за подготовка на офицери и научни кадри към МВР.

През 1989 г. получава втора магистърска степен по право в СУ "Св. Климент Охридски".

Приет е за член на Българската комунистическа партия /БКП / на 18-годишна възраст.

От 1981 до 1990 г. работи като инспектор по тежки криминални престъпления в отдел "Следствен" - София-град.

От 1991 до 1992 г. е директор на Софийска дирекция на вътрешните работи.

През 1992 г. е назначен за Главен секретар на Министерството на вътрешните работи /МВР/.

В периода 1993-1997 г. работи като адвокат и експерт по националната сигурност към парламентарната група на Съюза на демократичните сили.

През януари-февруари 1997 г. работи като съветник на президента Стоянов по националната сигурност. След това е министър на вътрешните работи в служебното правителство на Стефан Софиянски .

През май 1997 г. става министър на вътрешните работи в Правителството на Обединените демократичните сили начело с Иван Костов.

От есента на 1997 г. влиза в остър конфликт с тогавашния главен прокурор Иван Татарчев и с шефа на Националната следствена служба Рашков. Причина за войната между институциите е обвинението на Бонев и правителството, че прокуратурата и следствието освобождават закоравели престъпници срещу парична гаранция или проточват делата им безкрайно.

През декември 1999 г. е освободен от поста вътрешен министър по предложение на Костов за структурни и персонални промени в правителството на ОДС.

След като Костов отстрани Бонев Бонев каза за незаконната приватизация на ВЕЦ-овете и Костов спря процеса. Бонев разкри далаверата с компенсаторните записи и на 9-ти юни 2000 г. Костов отстрани Божков като главен преговарящ за България с ЕС.

По-късно Бонев прави нови скандални разкрития около приватизацията на Булбанк и поиска оставката на Костов.

Шефът на Националната служба "Сигурност" ген. Атанасов заявява, че има данни за връзки на Бонев с Майкъл Чорни и че Бонев е укрил доклад на НСС за кражба на импулси от БТК чрез "МобилТел", защитавайки по този начин Чорни.

Бонев опровергава твърденията на Атанасов за укриване на доклада и поисква от прокуратурата да го разследва. Главният прокурор Филчев отказва с обяснението, че не участва в предизборни кампании.

Във връзка с избухналия в СДС скандал за финансиране на партията от руския милиардер Лучански, който дарил и фондацията на премиершата Елена Костова с огромна сума в долари, Бонев, обявен от Костов на семинар на СДС в Пампорово на 9-10 септември 2000 година за врага на партията, заедно с чужди граждани и служби като Чорни и Лучански, Бонев заявява, че не той, а Костов е свързан с Лучански чрез съпругата си и бизнесмена Красимир Стойчев – приятел на премиера. Бонев призовава всички честни хора в СДС да се обявят против Костов.

Участва като кандидат за президент в президентските избори на 11 ноември 2001 г. и печели 547 005 гласа /19,8% от гласувалите/. По време на предизборната кампания влиза в пряк двубой с действащия президент Петър Стоянов, който също е кандидат-президент. В скандален телевизионен дебат Стоянов изважда доклад на НСС, сочещ Бонев като корумпиран. Самият Бонев характеризира доклада като поръчков и "менте". Кампанията за президент е спечелена от Георги Първанов.

През 2004 година излиза с публични изявления, в които обвинява Костов в злоупотреба с власт.

През 2005 година Бонев е назначен от Румен Петков, министър на МВР в коалиционното правителство, сформирано след парламентарните избори, за член на Консултативния съвет към министерството. Съветът просъществува за много кратък период поради бурната обществена и политическа съпротива срещу състава му.

На 18 септември 2007 година, датата на 50-годишния юбилей на Б. Бонев, официално се открива внушителния комплекс на хотел Royal Palace, собственост на Бонев и двама негови съдружници.

Говори английски и руски език.

Има две деца.