Бриго Аспарухов

Област: Разни   
Рождена дата: 15 Юни 1945    Зодия: Близнаци   

Бриго Христофоров Аспарухов е роден на 15 юни 1945 г. в село Вискяр, Пернишко.

Завършва немската гимназия в Ловеч, после "Външна търговия" във Висшия икономически институт "Карл Маркс" (сега Университет за национално и световно стопанство) в София.

Веднага след това постъпва в разузнаването - Първо главно управление на ДС (1979-1990).

Изпратен е на работа зад граница като действащ разузнавач. В разузнаването работи около 30 години.

През   септември 1991 г. оглавява Националната разузнавателна служба (НРС) и е произведен в чин генерал (генерал-майор, 1996 - генерал-лейтенант). Остава на този пост до 6 март 1997 г., когато е уволнен от президента Петър Стоянов и заменен от ген. Димо Гяуров, а 20 дни по-късно е освободен и от кадрова военна служба. 

В края на 1997 г. става съучредител на Движението за единство и развитие на БСП, член на ръководството на движението.

През май 1998 г. на 43-ия конгрес на БСП е избран за член на  Висшия съвет на БСП.

Член на борда на директорите на "Дару кар".

През юни 2001 г. е избран за депутат от листата на Коалиция за България в 39-то Народно събрание. Член на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност.

През октомври 2000 г. е обвинен в длъжностно престъпление по чл. 387, ал. 2 и 3 от Наказателния кодекс. Според прокуратурата като шеф на Националната разузнавателна служба е превишил правата си и през юни 1993 г, нарушавайки закона, е разпоредил да се унищожи оперативният отчет и архивните материали на секретен сътрудник на ДС с агентурно име "Румянцев". Под името “Румянцев” се крие бившият шеф на Банка за земеделски кредит - Атанас Тилев. Към онзи момент е действало Постановление № 61 на МС, според което унищожаването на подобна документация е забранено. Единствено Главното управление на архивите при Министерския съвет е можело да разреши подобно действие, но разрешение  за случая “Румянцев” не е издавано. Бившият шеф на НСР е на работа в една от фирмите на Тилев в България - "ДАРУ Консулт". След като Аспарухов става депутат, военноапелативният съд прекратява делото заради имунитета му.

През юни 2001 г. е избран за депутат в 39-то Народно събрание с листата на Коалиция за България.

През 2003 г., по време на управлението на НДСВ, Симеон Сакскобургготски в качеството си на министър-председател, се опитва да го назначи за съветник по националната сигурност, но това се посреща на нож от обществеността и опозицията особено във връзка с възможността за получаване на достъп до класифицирана информация от ЕС и НАТО на човек, тясно обвързан със системата на ДС и обвиняван в злоупотреба със служебно положение.

На 1 септември 2007 г. по време на традиционния национален събор на БСП на връх Бузлуджа е представен официално като кандидат-кмет на БСП за София в предстоящите местни избори. Губи изборите още на първи тур от кандидата на ГЕРБ Бойко Борисов.

Владее гръцки, немски и руски език.

Женен, има дъщеря.