Волен Сидеров

Област: политика   
Рождена дата: 19 Април 1956    Зодия: Oвен   

Волен Николов Сидеров е роден на 19 април 1956 г. в Ямбол. Има по-голям брат, доц. д-р Пламен Сидеров, математик, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Сидеров е завършил техникум по фотография, а след това Теология в Шуменския университет.

Преди 1989 г. работи като фотограф в Националния музей за литература в София. Оттогава са и първите му литературни опити в сферата на поезията.

В началото на 90-те Волен Сидеров е главен редактор във вестник „Демокрация“, а по-късно е заместник-главен редактор във вестник „Монитор“.

 През 2000 г. печели наградата на Съюза на българските журналисти. Автор е на книги: “Бумерангът на злото”, “Властта на мамона”, “Българофобия". Те са посветени на световната конспирация и разобличават антибългарската политика на определени политически кръгове у нас и в чужбина. Според книгите на Сидеров малка група от масони контролира света с помощта на марионетни държавни глави и международни организации.

Волен Сидеров живее дълги години на семейни начала с журналистката Капка Георгиева, бивша съпруга на Кин Стоянов. Приел е нейния син Димитър Стоянов. На 11 ноември 2006 г. те оформят съжителството си с граждански и църковен брак, Капка приема фамилията Сидерова. Ритуалите са проведени в град Кърджали. Кумове са директорът на телевизия СКАТ Валери Симеонов и Женя Баракова. Венчавката (църковният брак) е извършена от отец Боян Саръев.

Преди сватбата са публикувани изказвания на кмета на Кърджали Хасан Азис, че Ахмед Доган е склонен да им кумува и подари сватбено пътешествие до Ефес, Турция.

През 2003 година Сидеров се кандидатира за кмет на София, но получава под 2000 гласа.

Истински известен Волен Сидеров става с предаването „Атака“ по телевизия „Скат“, в което изразява личните си позиции по отношение на проблемите в страната. Сидеров често е обвиняван в расизъм заради острите му изказвания по адрес на нееднаквото третиране на българите спрямо циганите и турците в България и настояването му ромската престъпност да се пресече с цялата строгост на закона. Всъщност при всяко по-тежко престъпление или злоупотреба, Сидеров настоява за цялата строгост на закона и твърди, че управляващите не са способни да управляват страната.

През 2005 година Волен Сидеров се опитва да регистрира партия с името на предаването си. Целта е участие в парламентарните избори, но тъй като регистрацията е забавена, Сидеров участва на изборите с няколко други националистически организации, обединени в Национален съюз „Атака“.

Съюзът получава 296 848 или 8,2% от валидните гласове на изборите и образува четвъртата по големина парламентарна група. През следващите месеци възникват конфликти с някои от съюзниците, например със Съюз на патриотичните сили и войните от запаса Защита и Нова Зора, в следствие на което някои депутати са изгонени от парламентарната група. Партията „Атака“ получава регистрация едва след изборите.

Сидеров е кандидат за президент на изборите през 2006 г. Стига до балотаж, който загубва от Георги Първанов с 597 175 на 1 780 119 гласа.

В 40-то НС Сидеров е председател на ПГ на “Атака”. Член е на Комисията по енергетика в парламента от 7 юли 2006 г., членува и в Комисия за контрол на Държавна агенция "Национална сигурност" от 30 април 2009 г. до изтичане мандата на парламента.   

Волен Сидеров е мажоритарният кандидат на "Атака" в Бургас и водач на листа в Бургас и Варна за парламентарните избори през 2009 година.